Matkailu ja erityisesti kotimaan matkailu on Suomessa suuressa suosiossa. Monet yhdistelevät työmatkoja vapaa-ajan matkojen kanssa, mutta reissuun lähdetään paljon muutoinkin. Suomen tieverkosto on verrattain hyvä, joten omalla autolla pääsee mukavasti matkustamaan paikasta toiseen. Jos taas ei omista omaa autoa, niin junalla pääsee myös vaivattomasti reissuun. Jos taas asuu pääkaupunkiseudulla ja haluaa loman viettoon pohjoisemmaksi, esimerkiksi Ouluun tai aina Lappiin saakka, pääsee lentokoneella nopeasti pitkän matkan. Vaihtoehtoja on siis monia kotimaan matkaluun ja Suomesta löytyy myös monia matkanjärjestäjiä, jotka myyvät majoitus- ja matkapaketteja. Millainen matkailubisnes Suomessa sitten oikein pyörii ja mitkä ovat suosituimpia kohteita kotimaan matkailussa? Miten matkanjärjestäjät ja -toimistot pitävät yhteyttä asiakkaisiinsa ja millaisia palveluita on tarjolla internetin kautta? Jos matkailu kiinnostaa, lue tästä artikkelista lisää. Kerromme tarkemmin kotimaan matkailusta ja annamme parhaat vinkit, mihin kannattaa suunnata jos haluaa tutustua kotimaahamme.
Suosituimmat matkakohteet Suomessa
Kotimaassa on useita suosittuja matkakohteita. Pääkaupungin seutu ja erityisesti Helsinki on suosittu matkakohde, erityisesti kesäisin. Tämä on toki ymmärrettävää, onhan kyseessä Suomen suurin kaupunki ja maamme pääkaupunki. Helsingistä löytyy nähtävää ja koettavaa, olipa kyseessä sitten perheloma, kaveriporukan reissu tai omatoimimatka. Helsinki tarjoaa hienoja maisemia, sillä onhan kyseessä merenrantakaupunki ja lisäksi Helsingin saaristossa on monia hienoja matkakohteita. Näistä suosituimpana varmasti Suomenlinnan saaristo. Muita suosittuja kohteita Helsingissä on Linnanmäen huvipuisto, joka on Suomen suurin ja suosituin huvittelupaikka. Lisäksi Helsinki tarjoaa hienoja shoppailumahdollisuuksia ja useita suuria ostoskeskuksia, jos kaupunkiloma on enemmän mieleesi.
Jos taas haluaa lomalle pohjoiseen, Lappi tarjoaa useita hienoja kohteita. Monet matkaavat esimerkiksi Rovaniemelle, jota myös Lapin pääkaupungiksikin kutsutaan. Rovaniemellä on hyviä yöpymismahdollisuuksia, ja monet tekevät sieltä käsin päiväretkiä lähiseuduille. Siellä pääsee ihastelemaan esimerkiksi revontulia tai poroja, sekä Lapin yötöntä yötä.
Matkatoimistojen ja -järjestäjien brändit
Monet matkanjärjestäjät pyrkivät luomaan itselleen jonkin brändin, jota yrityksen logo ja värimaailma sitten noudattavat. Näin yritetään tehdä yritystä tunnetuksi asiakkaiden keskuudessa. Kun logo ja värit ovat asiakkaille tuttuja, niin matkaa suunnitellessaan he muistavat kyseisen yrityksen ja ehkä tarttuvat näiden tarjoamiin palveluihin. Monet suuret matkatoimistot ovat onnistuneet luomaan itselleen tietyn brändin ja moni kuluttaja yhdistääkin tietyn värin tiettyyn matkatoimistoon. Esimerkiksi Aurinkomatkoista monelle tulee mieleen oranssin sävyinen pyöreä logo, ja vihreä väri yhdistetään helposti Tjäreborgiin.
Erilaiset viestintäkanavat turistien ja matkanjärjestäjien välillä
Matkajärjestäjille on tärkeää pitää yhteyttä asiakkaisiinsa sekä potentiaalisiin asiakkaisiin mahdollisimman aktiivisesti. On turha luulla, että asiakkat löytävät yrityksen palvelut, mikäli niistä ei kerrota aktiivisesti. Siksi onkin tärkeää, että asiakkaat saavat tietoa ja muuta oheismateriaalia myös silloin, kun ei olla reissussa. Infoissa voidaan esimerkiksi esitellä jotain matkakohteita ja kertoa minkälaisia mahdollisuuksia on tarjolla. Näin luodaan potentiaalisille asiakkaille mielikuvia, ja se ehkä synnyttää ajatuksen, että pitäisi itsekin lähteä reissuun.
Matkajärjestäjien on tärkeää olla näkyvillä monissa eri kanavissa. Perinteisesti matkatoimistot painavat paperisia mainoslehtiä, joita on jaossa esimerkiksi kioskeilla tai kauppojen tuulikaapeissa. Nykypäivä on kuitenkin tuonut digitaalisuuden vahvasti mukaan matkatoimistojen markkinointiin. Yrityksellä on tärkeää olla hyvät nettisivut, sillä ne ovat yleensä ensimmäinen paikka, josta mahdollinen asiakas etsii lisätietoa. Lisäksi yrityksen täytyy olla yleensä näkyvillä keskeisimmissä sosiaalisen median palveluissa. Asiakkaat odottavat ainakin löytävänsä kyseisen yrityksen niin Facebookista kuin Instagramistakin. Jos potentiaalinen asiakas huomaa, ettei yrityksellä ole jotain näistä sivuista, voi se saada aikaan epävarmuuden tunteen. Onkohan yrityksellä muut asiat kunnolla, kun sosiaalisen median tilit loistavat poissaolollaan? Jos taas yrityksellä on vain Facebook-sivu, mutta ei oikeita nettisivuja, voi tämä aiheuttaa saman reaktion. Yritys voi kuulostaa hieman kotikutoiselta ja aloittelevalta, joten se saattaa karkottaa mahdolliset asiakkaat. On siis tärkeää huolehtia, että matkatoimisto on kattavasti edustettuna erilaisissa palveluissa, sillä erilaiset asiakkaat etsivät tietoa erilaisista palveluista.
Matkailuun liittyvät nettisivut
Monet matkatoimistot ja -järjestäjät ovat keskittyneet luomaan yritykselleen hienot nettisivut. Tämä on luontevaa, sillä moni asiakas etsii tietoa matkoista ja matkakohteista ensimmäisenä juuri näiltä sivuilta. On tärkeää panostaa käyttökokemukseen, sillä jos sivut eivät toimi hyvin, saattaa mahdollinen asiakas turhautua hyvin nopeasti. Silloin voi jäädä matka varaamatta, tai asiakas saattaa mennä kilpailijan sivustolle, joka on suunniteltu paremmin.
Yleensä on hyvä tarjota asiakkaille muutakin tietoa kuin pelkkiä hintoja. Muiden asiakkaiden kirjoittamia palautteita ja arvosteluja on aina hyvä olla luettavissa, sillä ne yleensä kiinnostavat mahdollisia asiakkaita. Lisäksi on hyvä, jos sivustolla on yleistä tietoa matkakohteista ja suosituista aktiviteeteista matkakohteissa. Ennen kaikkea on tärkeää, että sivustolta paistaa läpi avoimuus, ja mahdollisia linkkejä on myös laitettu sivustolle asiakkaan tueksi. Jos hän haluaa lisätietoa jostain matkakohteesta tai palveluista, niin linkistä pääsee siihen tutustumaan, vaikka se ei enää olisikaan kyseisen matkatoimiston palvelu. Ennen kaikkea on tärkeää palvella asiakkaiden kokonaistarvetta – näin syntyy luottamus matkajärjestäjään.