Monissa suurkaupungeissa näkee yleensä runsaasti turisteja. Vielä parikymmentä vuotta sitten nähtiin isoja turistijoukkoja suurten karttojen kanssa ihmettelemässä, minne pitäisi mennä seuraavaksi. Nykyisin monet toiminnot ovat kuitenkin siirtyneet internetin myötä verkkoon. Niinpä karttojakin luetaan yleensä verkon kautta omalta mobiililaitteelta. Matkailu siis kukoistaa ja turisteja näkee isommissa ja myös hieman tuntemattomammissa kaupungeissa. Mistä turistit sitten parhaiten löytävät tietoa matkakohteista? Karttasovellus on monesti valmiina puhelimessa, olipa kyseessä sitten Android- tai iOS-puhelin.

Monesti matkakohteesta kuitenkin tarvitaan paljon muutakin tietoa, kuin vain kartta. Joku voi olla kiinnostunut kulttuurista ja haluaa käydä museoissa, joku toinen taas pitää musiikista ja haluaa mahdollisesti käydä bändien keikoilla. Syitä on monia ja tietoa etsitään yleensä ensisijaisesti verkosta. Siksi onkin hyvä, että monet matkajärjestäjät, kaupungit ja esimerkiksi kulttuurikohteet tarjoavat kattavasti tietoa omilla nettisivuillaan. Mahdolliset asiakkaat ja turistit tutkivat mielellään tietoja etukäteen ja pohtivat minne kannattaisi matkustaa. Joku kaupunki saattaa kiinnostaa matkakohteena, mutta sieltä ei löydy oikein mitään tietoa siitä, mitä siellä kannattaisi tai voisi tehdä. Silloin matka voi jäädä tekemättä.

Eri tahojen on siis tärkeää panostaa nettisivuihin, sillä ne houkuttelevat turistit paikalle. Esimerkiksi monet nettikasinot ovat panostaneet valtavasti omiin sivuihinsa, jotta ne olisivat mahdollisimman houkuttelevia ja käytettävyys olisi mahdollisimman helppoa. Vaikkapa Unibet on hionut oman sivustonsa viimeisen päälle asiakasta ajatellen. Sivuilla voi selata vedonlyöntikohteita, muita pelikohteita tai katsella jopa suorana nettilähetyksenä urheilukisoja tai turnauksia. Live-stream, jos mikä on nykyaikaa.

Ammattimaiset nettisivut luovat ammattimaisen mielikuvan

Nettisivujen sisältö pitää miettiä tarkasti, jotta sieltä löytyy tarpeeksi kiinnostavaa materiaalia. On myös hyvä pohtia sivujen käytettävyyttä, värimaailmaa sekä sitä, onko sieltä mahdollisesti linkkejä johonkin toisille sivustoille. Turistilla ei tule hyvää mielikuvaa, jos sivusto on tehty hätiköiden, tai ulkoasu muistuttaa yläasteen nettikurssin lopputyötä. Yleensä kannattaa käyttää ulkopuolisen mainostoimiston palveluita kun suunnittelee ja toteuttaa nettisivuja yritykselleen. Vaikka itsellään olisikin hyvä idea ja ajatus, ei ammattilasten työpanosta voita mikään.

Suunnitteluun kannattaakin käyttää huolella aikaa, vaikka nettisivujen pystytyksellä olisi kiirekin. On hyvä miettiä, mitä haluaa nettisivujen kautta turisteille viestiä? Onko tarkoitus vain tiedottaa ajankohtaisista asioista? Onko tarjolla jotain karttapalveluita? Myydäänkö sivustolla jotain, mitä turistit voivat ostaa sivujen kautta? Tälläisia voivat olla esimerkiksi pääsyliput kulttuurikohteisiin tai muihin nähtävyyksiin.

Mitä kaikkea turisteille kannattaa nettisivuilla tarjota?

Monet turistit siis haluavat rauhassa tutustua matkakohteeseen ja kohteen palveluihin ennen varsinaista matkaa. Siksi on tärkeää tarjota mahdollisimman kattavasti tietoa heille, olipa yrityksesi sitten mikä tahansa. Jos yrityksesi ja sivustosi tarjoaa turisteille palveluita, niin sivusto kannattaa tarjota ainakin muutamalla eri kielellä käytettäväksi. Englanti on hyvä olla mukana hyvänä yleiskielenä, mutta sen lisäksi olisi hyvä olla tarjolla ainakin pari muuta vaihtoehtoa. Voit miettiä mikä on kohderyhmäsi, ja tehdä tarjontaa sen mukaan. Jos palveluitasi käyttävät paljon venäläiset matkailijat, niin venäjän kieli on varmasti hyvä olla mukana sivustolla. Kotimaan kieli on myös hyvä olla, koska varmasti myös kotimaan turistit haluavat lukea sivustolta tietoa omalla kielellään.

Monesti turisteille tarkoitettujen sivustojen kautta voi varata tai ostaa lippuja esimerkiksi eri nähtävyyksiin, erilaisille retkille tai vaikkapa huvipuistoon. Näistä kaikista on tärkeää kertoa kattavasti sivustolla, jotta koko homma hoituu kerralla kuntoon. Jos et halua laittaa omille sivuille tarkkoja esittelyjä kaikesta mahdollisesta, on hyvä tarjota kuitenkin suorat linkit, josta turistit voivat käydä tutustumassa kyseisiin paikkoihin tarkemmin. Jos olet itse vaikkapa erilaisten retkien järjestäjä, niin silloin tietysti on hyvä olla mahdollisimman tarkat kuvaukset retkien sisällöstä. Jos sivulla lukee vain ”Kiertoajelu” ja perässä on hinta, niin voi olla ettei kovinkaan moni turisti tästä kiinnostu. Kannattaa lisätä tarkempi kuvaus siitä, mitä kiertoajelulla on tarkoitus tehdä, missä kaikkialla käydään, kauanko kiertoajelu kestää ja muita mielenkiintoisia yksityiskohtia. Kun sivustolla on tarkkaan kuvattu kyseinen aktiviteetti, niin turistin on paljon helpompi varata itselleen tämä palvelu kun hän on voinut rauhassa tutustua siihen ensin.

Sivuston käytettävyyteen ei voi koskaan kiinnittää liikaa huomiota. Jos sivusto on jotenkin epälooginen tai hankala, niin se karkottaa saman tien mahdolliset asiakkaat pois.